Thuis / Zonne energie / Zonnepanelen, fase 1 naar zelfvoorzienend op stroomgebied

Zonnepanelen, fase 1 naar zelfvoorzienend op stroomgebied

De plannen

Zonnepanelen
Zonnepanelen

Rond oktober 2011 werd het plan gevat om zonnepanelen op het dak te leggen. Het doel was om de panelen medio april 2012 op het dak te hebben liggen. De periode van 6 maanden leek vooraf ruim voldoende, maar het bleek allemaal toch niet zo eenvoudig. Het plan was om rond de 3500Wp aan zonnepanelen op het westelijk dakvlak te leggen.

De oriëntatie

De eerste maanden bestonden vooral uit oriënteren in deze cowboy-markt. De zonnepanelen markt werd toen der tijd vooral gedomineerd door kleine bedrijfjes/ZZP-ers die hoopten snel (veel) geld te verdienen. Van het ene bedrijf kwam geen reactie, van andere kwamen “nette” plannen. De plannen bestonden uit het plaatsen van belachelijk dure installatie, tot complete dak renovaties omdat dakramen, ventilatie/cv pijpjes niet goed zouden zitten.

Subsidies

Rond rond 2012 werden er op verschillende plaatsen nog duurzaamheid subsidies verstrekt. Ook hier was het oppassen geblazen voor alle voorwaarden waaraan voldaan moest worden om in aanmerking te komen.

Uiteindelijk bleek de gemeente Zoetermeer een prachtige subsidie te hebben;
25 % subsidie op de totale installatie

Echter werd aan deze subsidie een belangrijke voorwaarde gehangen;
De installatie moest geïnstalleerd worden door een “officiële” installateur.

Ons plan was echter om de installatie zelf te plaatsen, want dit zou de kosten erg drukken. Dus moest er hard gerekend gaan worden of zelf plaatsen wel/niet goedkoper was als het laten plaatsen icm de 25% gemeentelijke subsidie.

Het offerte traject

Na enkele maanden van oriënteren moesten offertes aangevraagd gaan worden. Het aanvragen van offertes bleek en net zo grote kriem als de oriëntatie ronde.

De één kwam met een nette op maat gemaakte offerte, de andere knalde een standaard installatie over de heining. Weer een andere offerte beloofde gouden bergen en vroeg van ons ook een goudberg.

Er werden offertes aangevraagd waarbij gevraagd werd om de installatiekosten in de offerte aparte te vermelden. Helaas bleek dit voor veel cowboy erg lastig en liep ook dit traject vertraging op.

Bij toeval kwam ik via een wel bekend technologie forum (got.tweakers.net) in contact met een forumlid dat bezig was om zijn eigen bedrijf in de Solar op te zetten.

Op het forum had dit lid in ruime mate laten blijken dat hij zeer goede technische kennis had rondom zonnepanelen en werd contact gelegd. Na wat heen en weer mailen, bleek dat wij elkaar wel konden gaan vinden en werd de focus op ZonneKompas.nl gelegd.

Na enkele weken werd de uiteindelijke offerte opgesteld en werd getekend voor;

18 x 195Wp (3510Wp) Suntech zonnepalen op een PowerOne 3.0 omvormer incl. installatie.

west-18-x-195Wp

Eind mei 2012 is de installatie geplaatst en in bedrijf gesteld.

Op basis van de toen geldende prijzen, werd een terugverdientijd van ong. 9 jaar berekend.

Over Marco

Zie ook

Het Oost/West dak multifunctioneel ingezet

Een oost/west dak is bij uitstek geschikt voor onder andere zonnepanelen. Het totale bruto dakoppervlak van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.