Thuis / Energie / Installatie Sanden AquaEco2 warmtepomp

Installatie Sanden AquaEco2 warmtepomp

Het laatste weekend van februari (27-2, 28-2) stond in het teken van de installatie van de AquaECO2 warmtepomp van Sanden door Tinus van Thermopunt Katwijk (Twitter: @Thermopunt ) .

Voor de installatie werden 2 dagen uitgetrokken met de mogelijkheid om uit te lopen naar zondag (1-3) en in het uiterste geval naar maandag (2-3-2015).

Dag 1; Vrijdag 27-2-2015

Vrijdagochtend stond Tinus van Thermopunt Katwijk (Twitter: @Thermopunt ) voor de deur met 2 grote dozen, 1 kleine doos en veel installatie materiaal.

De CO2 AquaECO2 warmtepomp uitgepakt in de voortuin
De CO2 AquaECO2 warmtepomp uitgepakt in de voortuin
Product sticker; 610 gram CO2/R744 koudemiddel in deze warmtepomp

Na het uitpakken van de CO2 warmtepomp en boiler, stonden wij voor één van de grootste hordes;

De warmtepomp (iets groter als een wasmachine) en 76kg zwaar moet 2 trappen op naar de zolder.

Een goed uur later stonden zowel de warmtepomp als de boiler op zolder en kon gestart worden met het ophangen van de warmtepomp.

Alles was van te voren uitgemeten, waarbij het volgende plaatje gemaakt werd;

Plaatsing CO2 warmtepomp
Bestaande situatie met plaatsing CO2 warmtepomp en boiler

 

Het plaatje laat zien dat het erg krap werd en er moest dan ook nog flink geschoven worden om alles (wasmachine, wasdroger, warmtepomp en 200 liter boiler) op de ongeveer 2m2 te krijgen.

Tegen het einde van de middag stond alles op zijn plaats. De warmtepomp hangt netjes aan de muur en de boiler staat op zijn plaats.

Warmtepomp met 200 liter boiler
Warmtepomp met 200 liter boiler
Warmtepomp op muurbeugel
Warmtepomp op muurbeugel
Warmtepomp op voorgrond en de afgeschreven gasketel op de achtergrond
Warmtepomp met afgeschreven gasketel op de achtergrond

Dag 2; Zaterdag 28-2-2015

Planning voor vandaag;

  • ophangen TecHeat van TecControl
  • leidingwerk
  • twee dak doorvoeren plaatsen voor lucht aan/af -voer

Als eerst moest er een definitieve plaats worden gevonden voor de TecHeat (regelt cv water temperatuur). Het plan is dat er in de toekomst een dakkapel op ons huis komt en daar moet met de installatie rekening mee worden gehouden.

Na veel wikken en wegen werd besloten om de gasketel te verplaatsen naar een naastgelegen stuk muur. Het vrijgekomen stuk muur is ruim genoeg voor de TecHeat en alle CV/Water -leidingen zijn op deze plek aanwezig.

Na een dag sleutelen hangt de gasketel 90 graden gedraaid op een naast gelegen muurt en hangt de TecHeat op de oude plek van de gasketel.

IMG-20150228-WA0000
TecHeat en gasketel “gebroederlijk” naast elkaar

Ondertussen liep de middag van dag 2 tegen zijn einde en zijn alle onderdelen van het systeem geplaatst.

In de tussentijd zijn de 2 “oversized” dak doorvoeren ook geplaatst;

Dak doorvoeren
200mm dak doorvoeren, geschikt voor de 800m3 max luchtstroom van de warmtepomp

De zaterdag werd uiteindelijk diep in de avond afgesloten en in overleg werd besloten dat zondag 1-3-2015 installatie dag 3 zou gaan worden.

 

Dag 3; Zondag  1-3-2015

Zondag zou in het teken gaan staan van het afronden van het leidingwerk en de inbedrijfstelling van de installatie.

Na een middag spaghetti buigen, kwam het einde in zicht;

Leiding Spaghetti TecHeat en Gasketel
Gasketel en TecHeat op CV-circuit aangesloten
EersteBoilerLeidingen
CO2 Warmtepomp op 200 liter boiler aangesloten

Tegen het einde van de middag was het meeste leiding werk gereed en kon de boiler gevuld worden met sanitair water. Nadat de boiler gevuld was en geen noemenswaardige lekkages vertoonde, kon het CV-circuit weer gevuld worden.

Het vullen van het CV-circuit ging in eerste instantie goed, totdat het systeem echt druk op ging bouwen. Er bleken enkele koppelingen van de TecHeat te lekken. Het bijzondere van deze lekkages was, dat de koppeling bijna allemaal af fabriek vast waren gezet met LocTite. De koppeling zijn in de fabriek voorzien van LocTite en daarmee kan gezegd worden dat de lekkages keiharde productie fouten zijn.

Er werd besloten om het CV-circuit weer droog te leggen om vervolgens de lekkages aan te gaan pakken. Stuk voor stuk werden de koppeling uit elkaar gehaald en schoon gemaakt. In eerste instantie werd gepoogd om de lekkages met LocTite te verhelpen. Nadat alles weer inelkaar gezet en aangesloten was, werd het CV-circuit weer gevuld. Op het eerste gezicht waren er geen lekkages meer en dus werd het systeem goed op druk gezet en ontlucht.

 

Het was ondertussen halverwege de avond en eigenlijk tijd om de dag qua werkzaamheden af te sluiten. Echter waren wij nu zo dichtbij de inbedrijfstelling, dat besloten werd om nog even door te gaan.

De laatste puntjes werden op de spreek “i” gezet en toen was het grote moment daar; De inbedrijfstelling

GasKetelUitgeschakelen
Gasketel wordt het zwijgen opgelegd door de stekker eruit te halen
TecHeatLeidingen
TecHeat ingeschakeld
WarmtepompIngeschakeld
CO2 Warmtepomp ingeschakeld

Eindelijk na 3 dagen (>40 uur) zwoegen, was het systeem hydraulisch aangesloten, lek vrij en draait de warmtepomp zijn eerste rondjes. Al snel werd de uitgaande waterleiding van de warmtepomp zodanig warm, dat hij redelijkerwijs niet meer vast te houden was.

De warmtepomp draait en nu is het een kwestie van alles(cv-circuit en boiler) ontluchten om te zien of er warm water uit de douche wil komen en warmte het cv-circuit in gaat.

De eerste liters water(damp) uit de CO2 warmtepomp boiler
De eerste liters water(damp) uit de CO2 warmtepomp boiler

Vol goede moet werd de douchekraan opengezet en die begon als een gek lucht te spuiten. Het duurde een flink aantal minuten alvorens er water uit kwam en een paar tellen later stond de douchecel vol met stoom! Het water uit de douchekraan was te heet om je handen onder te houden!! Na een paar minuten stond de douchecel vol met witte rook en konden wij ons gaan focussen op stap 2;

warmte naar CV-circuit

 

 

Stap 2 bleek een grote uitdaging te worden, want het bleek op geen enkele manier mogelijk om warmte het CV-circuit in te krijgen. De “intelligente driewegklep van ESBE” van en de aansturing door de TecHeat bleek (mede door de Franse handleiding) ondoorgrondelijk.

Tegen het einde van de avond lukte het niet om via de warmtepomp warmte het circuit in te krijgen. Hier is besloten om de gasketel tijdelijk weer in bedrijf te stellen. Helaas bleek deze het ook niet voor elkaar te krijgen om warmte het cv-circuit in te pompen. Uiteindelijk werd de handdoek voor die dag in de ring gegooid en zou maandag (2-3-2015) als installatie dag 4 aan het rijtje toegevoegd.

Die avond kon ik het niet begrijpen waarom de de gasketel ook zijn werk niet deed. Uiteindelijk starten de gasketel volledig op nadat ik tientallen keren het ontluchting programma gestart had. Blijkbaar zat er zoveel lucht in het systeem, dat de gasketel (en mogelijk ook de TecHeat) het niet voor elkaar kregen om water rond te pompen.

Dag 4; Maandag 2-3-2015

Na 3 dagen hard werken was de dag aangebroken om de installatie af te ronden. In de nacht van zondag op maandag, bleek dat minimaal 1 koppeling van de TecHeat nog steeds lekten. Daarop werd besloten om alle koppelingen van de TecHeat met een gasbrander los te branden. Hierop kwam Tinus met “Griffon KOLMAT Fibre Seal” tape op de proppen. Dit tape zou ten opzichten van “normaal gas tape” een hoger afdichtingsvermogen hebben en beter bestand tegen hogere temperaturen/druk en nastelbaar zijn.

Uiteindelijk is de complete “koppelingen boom” van de TecHeat uit elkaar gestookt met een gasbrander en zijn alle koppeling voorzien van het Fibre Seal.

Na deze ingrijpende en tijdrovende operatie kon de TecHeat weer in elkaar worden gezet. Nadat alle leidingen aangesloten waren, kon de druk weer op het CV-circuit en leek het erop dat alle koppelingen droog bleven.

Hierna werd poging 2 gestart om warmte uit de boiler het CV-circuit te krijgen. Deze poging verliep een stuk gemakkelijker dan die van gisteravond. Na wat klooien met de pomp van de TecHeat in combinatie met het ontluchtingsprogramma van de gasketel, kwam er via de TecHeat warmte uit de boiler naar het CV-circuit.

Hiermee leek de installatie eindelijk te werken en kon begonnen worden met de afronding.

Hieronder de uiteindelijk installatie;

Het uiteindelijke Hydraulische circuit
Het uiteindelijke Hydraulische circuit

 

Ondanks dat de installatie nu gereed is en in de basis werkt, vind er nog wel een “after match” plaats om alles volledig en correct af te ronden.

 

Lees de komende tijd meer over onze ervaringen met de Sanden AquaECO2 Warmtepomp

Over Marco

Zie ook

escooter, cijfers van de eerste week

escooter Het eerste weekje met de escooter zit erop en de resultaten liegen er niet …

escooter, extra meters/statistieken

Vanaf vandaag gaat de escooter officieel meedraaien in de “Meten = Weten” standen. Sinds deze week …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.