Thuis / Live data logging

Live data logging

Zonnepanelen

WebSolarLog live data logging
WebSolarLog live data logging

Tijdens onze oriëntatie naar zonnepanelen was al snel 1 ding duidelijk;
Er moet live inzichtelijk worden wat de zonnepanelen doen.

De eerste stap daarvoor was het uitzoeken van een omvormer die de mogelijkheid heeft om extern uit te lezen. Als snel kwam de PowerOne (ABB) omvormer in combinatie met de Aurora software van Curtis Blanke en 123solar.org van Jean-Marc Louviaux.

Toen de installatie eenmaal geïnstalleerd was, was het een kwestie van aansluiten en configureren. De dag na installatie van de zonnepanelen stond de live data online en konden wij per dag/maand/jaar zien wat de zonnepanelen doen.

Na 123solar enkele maanden te hebben gebruikt, waren er toch wat zaken die anders konden. Het bleek dat ik niet de enige was en samen met Martin Diphoorn werd besloten om samen iets anders te maken. Na enkele maanden van ontwikkelen en testen werd eind 2013 de eerste versie van WebSolarLog.

Inmiddels is WebSolarLog een redelijk volwassen product geworden waarmee velen verschillende merken/types omvormers gemonitord kunnen worden.

https://www.frijmann.nl/websolarlog/

Warmtepomp

Sanden AquaEco2 live data logging
Sanden AquaEco2 live data logging

Ook bij de warmtepomp was er behoefte aan het inzichtelijk maken van wat er in/om de unit gebeurd. Na de installatie van de Sanden AquaEco2 CO2 warmtepomp, ben ik gaan zoeken naar mogelijkheden om live data inzichtelijk te krijgen.

Na een paar weken zoeken, kwam de warmtenet-meter om de hoek. Na lang en veel zoeken hing er uiteindelijk een Kamstrup Multical 602 class 2 (geschikt voor facturering) op zolder. Met deze meter kon ik nu zien wat de warmtepomp doet, maar de data zat nog wel in de Multical. Na wat zoeken op internet bleek dat deze meter met een IR-Head en Arduino simpel digitaal uit te lezen is.

Na een aantal avonduren programmeren, stond een eerste pagina online met wat ruwe data en een simpele grafiek;
https://www.frijmann.nl/websolarlog/sanden-aquaeco2-heat-pump.php