Thuis / Besparingen / Douchewarmtewisselaar(DWTW) in de schuur

Douchewarmtewisselaar(DWTW) in de schuur

Verticale douchewarmtewisselaarBij de aankoop van het huis, was er al het idee om tijdens de grote verbouwing wat zaken qua duurzaamheid voor te bereiden.

Een onderdeel hiervan was het omleggen van de douche afvoer. De afvoer verdween standaard diep in het beton om ergens onder de vloer op de hoofdrioleringsleiding aan te sluiten. Het plan was om een douchedrain te installeren en de afvoer daarvan naar de, direct eronder gelegen schuur, te leiden. Als de douche afvoer in de schuur zit, dan kan ik daar makkelijk bij om in de toekomst een douchewarmtewisselaar(DWTW) te kunnen installeren.

Die toekomst ideeën bleken sneller realiteit te worden dan gedacht, want tijdens de verbouwing kon ik al aan een douchewarmtewisselaar komen. Een paar dagen later zat hij netjes op zijn plekje en was het wachten tot de badkamer klaar was en wij (naar verwachting) 40-50% te besparen op douche gas. Deze simpele pijp realiseert een grote besparing en dat maakt het douchen alleen nog maar leuker!

Wat is eigenlijk een douche-WTW ?

Tegenstroomprincipe van douchewarmtewisselaarEen douchewarmtewisselaar is een warmtewisselaar die werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dit principe werkt met 2 mediums van verschillende temperaturen die tegen elkaar instromen. Het warme afval water, stroom tegen het koude schone leidingwater in. Het gevolg is dat het koude leidingwater wordt opgewarmd met het warme afvalwater. Het afgekoelde afvalwater loopt het riool in en het verwarmde leidingwater loopt naar de douchekraan/cv-ketel. Doordat er voorverwarmd water bij de douchekraan en cv-ketel aankomt, hoeft er minder warmte en dus minder gas aan het water toegevoegd te worden. Bij ons komt warmte uit het verbranden van gas, door deze douchewarmtewisselaar wordt er nu minder gas verbrand en daardoor minder CO2 uitgestoten. Minder CO2 uitstoot betekend minder broeikasgassen in de atmosfeer.

Resultaat; Minder warmteverlies het riool in, minder gas uit de gaskraan en de CV-ketel hoeft minder hard te werken.

Over Marco

Zie ook

Pratijk ervaring hotfill Miele wasmachine

Hotfill is wel een duurzaamheidsdingetje en in combinatie met bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp, kan …

Hotfill wasmachine

Hotfill is in de duurzame kringen een hot item. Warmtepompen zoals onze AquaEco2 CO2 zijn instaat om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.